سه شنبه 3 فروردین 1395 - 16:13:06 |
هجوم گردشگران در فصل پساتحریم
بفرمائید ایران!
پرونده هستهای ایران بسته شد تا با امضای برجام از سوی ایران ۱۲سال مناقشه اتمی پنج قدرت بزرگ جهان بر سر فعالیتهای هستهای ایران پایان بگیرد. با امضای برجام سران جهان برای ثبت تصویر با مقامات ایرانی صف بستند.
انتشار آخرین خبرها از اعلام نتایج مذاکرات هستهای ایران و سران پنج کشور بزرگ جهان و بازتاب آنها در رسانههای جهانی، افکار عمومی جهان که 12سال ایران را با تصویرهای منفی رسانههای غربی شناخته بودند تغییر داد.
علاقه سفر به ایران چنان افزایش یافت که در نخستین هشدار، تورگردانها از طریق رسانهها به دولت اعلام کردند که هتلهای کشور توان پاسخگویی به گردشگران خارجی را ندارند. آنها گفتند بهدلیل محدودیت زیرساختهای گردشگری ایران، شرکتهای خدمات مسافرتی ناچار به کنسل کردن تورهای سفر به ایران در خارج از کشور شدهاند.
برجام گردشگری ایران اما زمانی آغاز شد که رئیس سازمان میراث فرهنگی از شروع ساخت 30هتل 4و 5 ستاره در ایران خبر داد و گفت ایران بهمنظور جذب 20میلیون گردشگر براساس سند چشمانداز 20ساله نیازمند ساخت 100هتل در سال است تا بتواند پاسخگوی نیاز اقامتی گردشگران ورودی شود. برجام، توسعه زیرساختهای گردشگری ایران اما را میسر کرد، در نخستین فعالیتهای پس از برجام، هیأت فرانسوی آکور، بهره بردار هتلها در 40کشور جهان به تهران آمد و با امضای قرارداد بهرهبرداری از دو هتل فرودگاهی ایران در همسایگی فرودگاه امامخمینی برند اروپایی هتلداری را به ایران آورد.
مدیر بخش خاورمیانه گروه هتلهای جهانی آکور فرانسه که برای دومینبار به ایران سفر کرده است به همشهری گفت ایران کشوری مهم در سرمایهگذاریهای گردشگری است.
او گفت: آینده صنعت گردشگری ایران بسیار روشن است. ایران کشور امن خاورمیانه است و بیتردید حضور سرمایهگذاران خارجی در صنعت گردشگری ایران به نفع اقتصاد این کشور است. کریستین بوزان رئیس هیأت مدیره گروه بینالمللی آکور در مراسم امضای تفاهمنامه واگذاری بهرهبرداری از هتلهای فرودگاهی ایران گفت: هتلهای آکور رزرو هتلهای 4 و 5ستاره فرودگاهی ایران را نیز انجام میدهد تا نخستین حضور جدی صنعت هتلداری ایران در سیستم رزرو جهانی امکانپذیر شود.
او از حضور گروه هتلدار فرانسه در ایران ابراز خشنودی کرد و به مردم و مقامات دولتی ایران قول داد آنها را در رونق صنعت گردشگری کشور ناامید نمیکند.
به گفته بوزان، گروه بینالمللی هتلهای آکور فرانسه گامهای مهمی برای شناساندن ایران به جامعه جهانی برخواهد داشت.
آینده روشن صنعت نحیف گردشگری
فرانسویها از نخستین هیأتهای سرمایهگذاری در بخش گردشگری بودند که در روزهای پایانی آخرین مذاکرات هستهای به ایران آمدند و سرمایهگذاران خود را برای ارزیابی بازار ایران پای میز گفتوگو با دولت و بخش خصوصی نشاندند. بعد از سفر هیأت فرانسوی به تهران، ایتالیا یک هیأت بزرگ سرمایهگذاری به ایران اعزام کرد تا علاوه بر سرمایهگذاری در کشور، بر سر واگذاری، مرمت و احیای بناهای تاریخی ایران نیز مذاکره کند. آنها حتی توسعه روابط گردشگری با ایران را در اولویتهای سفر خود قرار دادند و قهرمان ماراتن کویرهای جهان از برگزاری مسابقات بینالمللی کویرنوردی در ایران خبر داد که شرکتکنندگان آن بهزودی از سراسر جهان به ایران میرسند. بدینترتیب توریسم ورزشی ایران نیز در جهان جای خود را پیدا کرد. فرانسه و ایتالیا شانس زیادی در دوران پساتحریم برای فعالیت مشترک گردشگری با ایران یافتهاند. فرانسه رتبه نخست جهان را در جذب گردشگر بهخود اختصاص داده و ایتالیا توانسته با تمرکز بر میراث تاریخی و هنر، دهها میلیون گردشگر جهانی را به خود فرا بخواند.
محمدرضا پوینده مدیرعامل صندوق احیا و بهرهبرداری از بناهای تاریخی کشور میگوید: سرمایهگذاران خارجی از کشورهای اروپایی برای سرمایهگذاری در بناهای تاریخی ایران اعلام آمادگی کردهاند اما براساس مذاکرات، ایتالیاییها شانس بیشتری برای سرمایهگذاری در بخش احیا و بهرهبرداری از بناهای تاریخی ایران دارند.
فرصت تاریخی در پساتحریم
مقامات ایران توافق هستهای با غرب را فرصت تاریخی پیشرفت و توسعه کشور و همچنین جذب سرمایه خارجی به ایران میدانند و معتقدند بلافاصله پس از برداشته شدن تحریمها سرمایهگذاران اروپایی در کشور حاضر میشوند تا در بازار وسیع ایران سرمایهگذاری کنند.
در حاشیه نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران نیز که در هفتههای گذشته برپا شد و سعی دارد خود را رقیب نمایشگاههای معتبر جهانی همچون فیتور اسپانیا یا نمایشگاه گردشگری ایتالیا و آلمان بداند، مذاکرات گردشگری ایران با فعالان صنعت گردشگری کشورهای روسیه، سوئیس و ایتالیا انجام شد.
تمرکز بخش دولتی در صنعت گردشگری اکنون بر فراهم کردن زیرساختهای بخش گردشگری در پسابرجام است و آنطور که مرتضی رحمانی موحد معاون گردشگری کشور گفته است بخش خصوصی باید از تصمیمات دولت در این بخش حمایت کند.
تهران در حالی تبدیل به کانون مذاکرات اقتصادی و توسعه روابط فرهنگی و گردشگری در دوره پسابرجام شده است که حسن روحانی در سفر اخیر خود به ایتالیا و فرانسه دستور خرید بیش از یکصد فروند هواپیمای مسافربری جدید ایرباس را طی 10سال امضا کرد و بدینترتیب نوسازی ناوگان هوایی ایران انجام شد.
بازارهای هدف گردشگری ایران نیز در دوسال گذشته تغییر کرده است. آنطور که مرتضی رحمانی موحد معاون گردشگری کشور گفته است، بازارهای هدف گردشگری ایران به سهگروه تقسیم شدهاند: اول، اروپا، آمریکای شمالی و آسیای دور، دوم، بازار کشورهای همسایه و مسلمان با هدف جذب گردشگر مذهبی و سوم بازارهای نوظهور گردشگری همچون روسیه، چین، هند و آسیای جنوب شرقی.
جهتگیری بازارهای هدف
معاون گردشگری کشور میگوید بازارهای جدید باید هدف گردشگری ما شوند نه اینکه ایران تبدیل به بازار گردشگری آنها شود. اکنون 40کشور در فهرست بازارهای هدف گردشگری ایران قرار گرفتهاند که دورنمای فعالیت در آنها برای 10سال آینده نیز ترسیم شده است. معاون گردشگری میگوید: از 2سال پیش افق گردشگری ایران بدون توافق و با توافق هستهای را ترسیم کردیم. اما از این پس و در دوره پساتحریم، ارتباط و در هم تنیدگی با جهان خارج بیشتر میشود.
رحمانی موحد میگوید: گردشگر حرفهای پول نقد همراه خود نمیبرد. یک کارت اعتباری جهانی دارد که هم از امنیت بالایی برخوردار است و هم حوزه فعالیت آن بسیار وسیع است. بنابراین به محض اینکه بانکهای داخلی آماده شوند میتوان از ظرفیت کارتهای اعتباری بینالمللی همچون ویزا کارت و مستر کارت بهره برد تا گردشگر خارجی امکان هزینه بیشتر در ایران را بیابد و ارز بیشتری وارد کشور شود.
بانکهای ایران اواخر بهمنماه پس از این سخنان اعلام کردند که امکان صدور کارتهای اعتباری بینالمللی همچون ویزا کارت یا مستر کارت بهزودی با مذاکرات انجام شده میسر میشود و کارتهای اعتباری بینالمللی در آینده نزدیک در بانکهای ایران توزیع خواهند شد.
سونامی به ایران رسید
آمار ارائه شده از تعداد گردشگران ورودی همزمان با دور جدید مذاکرات هستهای ایران که از دو سال پیش شدت بیشتری گرفت و سرانجام با توافق هستهای پایان یافت، نشان میدهد که از مردادماه 92تا پایان آذرماه 95 تعداد 12میلیون و 334هزار و 506 گردشگر خارجی به ایران سفر کردهاند. این آمار در حالی ارائه شده است که در دولت قبل، از مردادماه 88 تا پایان آذرماه90 و همزمان با شدت تنشهای غرب با ایران در پرونده هستهای کشور، تعداد گردشگران ورودی به ایران 7میلیون و 285هزار و 360گردشگر را شامل شد. با تکیه بر همین آمار است که رئیس سازمان میراث فرهنگی میگوید نرخ رشد گردشگران ورودی به کشور در مقایسه با دولت قبل که تنشها بر سر پرونده هستهای ایران افزایش یافته بود 96درصد است.
شرایط ایجاد شده در منطقه خاورمیانه، ظهور جریانهای تروریستی همچون داعش در عراق، سوریه و افغانستان و حمایت عربستان و ترکیه از این گروه به همراه ناامنی در مصر و جنگهای کوچک و بزرگ جریان یافته در منطقه، گردشگران خارجی را از سفر به ترکیه و مصر منصرف کرده و آنها در جستوجوی مسیر جدید، ایران را سرزمینی امن همراه با مردمانی مهمان نواز و البته یک مقصد گردشگری بسیار ارزان با جاذبههای فرهنگی، تاریخی و طبیعی فراوان یافتهاند. علاقه سفر به ایران چنان در جهان شدت یافته است که برخی تورهای گردشگری- البته به گفته رئیس جامعه تورگردانها- ناچار شدهاند تورهای سفر به ایران را بهدلیل نبود امکان اقامت در کشور کنسل کنند.
مرتضی رحمانی موحد معاون گردشگری کشور درخصوص ضعفهای صنعت گردشگری ایران میگوید: فرصتهای زیادی در دوره تحریمها در گردشگری کشور از دست دادیم. بهرغم اینکه درآمد نفتی کشور در همان دوران تحریم بالا بود معلوم نشد این درآمدها چه شد. حداقل اگر بخشی از آن درآمد در زیرساختهای گردشگری ایران هزینه شده بود امروز نباید در موضوع اقامتگاهها تا این اندازه مشکل وجود میداشت.
معاون گردشگری کشور ادامه میدهد: اینکه آن درآمد کجا رفته است حتما جایی پیگیری خواهد شد ولی در بخش گردشگریچیزی از آن درآمد بالا مشاهده نکردیم. هر فردی که به مجموعه گردشگری آمد تخریب کرد و چیزی از آن کند و با خود برد. اما اکنون در دوران پساتحریم، صنعت گردشگری باید بهعنوان چرخ کمکی اقتصاد کشور عمل کند. موانع و محدودیتها در حال برطرف شدن هستند و باید روابط جهانی ایران نیز در گردشگری تقویت شود تا هم گردشگر، هم سرمایه و هم اعتبار جهانی نصیب کشور شود.
آنطور که معاون گردشگری کشور اعلام کرده است، هتلدارها به او گفتهاند ظرفیت هتلهای کشور تا شهریورماه سال آینده پر است و تقاضاهای زیادی برای سفر به ایران در دفاتر گردشگری ثبت شده. در چنین شرایطی است که معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی از رشد 8درصدی گردشگری کشور در سال 95 خبر میدهد.
او میگوید: سال95 سال مهمی برای گردشگری ایران است که اگر جهتگیری گردشگری و سرمایهگذاریها در این بخش درست مدیریت شود ممکن است رشد گردشگری کشور تا سه سال آینده تضمین شود.
با وضعیت پیش آمده در برجام و برداشته شدن محدودیتها و گشایشهای مالی ایجاد شده مسیر جذب گردشگر به ایران تسهیل شده و ایران آماده استقبال از سونامی گردشگری میشود.