چهارشنبه, ۳۱ خرداد ۱۳۹۶، ۰۱:۴۰ ب.ظ
شرط میلیاردی توتال برای ایران
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۹ - ۳۱ خرداد ۱۳۹۶
با اینکه حضور توتال در پارس جنوبی از خیلی پیشترها از سوی مقامات ایران و این شرکت اعلام شده بود، اما زمان آغاز به فعالیت این شرکت با وعدههای مختلف مدام به تعویق میافتاد. تا اینکه مدیرعامل توتال در گفتوگو با رویترز اعلام کرد: «این شرکت فرانسوی توسعه میدان گازی بزرگ پارس جنوبی ایران را در تابستان جاری آغاز خواهد کرد».
به گزارش شرق، در همین حال دیروز، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مراسم امضای تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت انی ایتالیا برای انجام مطالعات توسعه میدان گازی کیش و فاز سوم دارخوین و درباره متن قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبی گفت: متن قرارداد آماده است و احتمالا تا دو هفته دیگر امضا میشود. بازگشت دوباره توتال به ایران، نخستین قراردادی خواهد بود که یک شرکت نفتی بزرگ با ایران پساتحریمی منعقد خواهد کرد. این شرکت در قالب یک کنسرسیوم با یک شرکت چینی و شرکت ملی نفت ایران، برای حضور در فاز ١١ پارس جنوبی وارد میدان شده بود. پاتریک پویان، مدیرعامل توتال گفت: پس از اینکه آمریکا تسهیل تحریمها علیه ایران را طبق توافق سال ۲۰۱۵ ادامه داد، این گروه فرانسوی در ابتدا یک میلیارد دلار سرمایهگذاری انجام خواهد داد. واشنگتن هشدار داده است اگر تهران به توافق هستهای با قدرتهای جهانی پایبند نماند، ممکن است معافیت از تحریمها را لغو کند.
با اینهمه پویان در این مصاحبه گفت: ارزش دارد یک میلیارد دلار ریسک کرد، زیرا یک بازار عظیم به روی ما گشوده میشود. ما کاملا از ریسکهایی که وجود دارند، مطلع هستیم و احتمال بازگشت تحریمها و تغییرات مقررات را به حساب آوردهایم. میدان فراساحلی پارس جنوبی برای نخستینبار در دهه ۱۹۹۰ ساخته شد و توتال یکی از بزرگترین سرمایهگذاران در ایران تا زمان وضع تحریمهای بینالمللی بر سر فعالیتهای هستهای تهران در سال ۲۰۰۶ بود.
به گزارش خبرگزاریها، این شرکت اکنون تصمیم گرفته است بازگردد و فاز ۱۱ پروژه پارس جنوبی در خلیج فارس را که حداکثر پنج میلیارد دلار هزینه خواهد داشت، اجرا کند. با وجود اینکه ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت و گاز جهان است، اکثر غولهای بینالمللی شامل رویال داچ شل و بریتیشپترولیوم تاکنون تمایل چندانی به سرمایهگذاری در ایران نشان ندادهاند که به دلیل ابهام پیرامون شرایط قرارداد و کاهش چشمگیر قیمتهای نفت بوده است. موضع سرسختانه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا نیز باعث شده با وجود اینکه واشنگتن ماه گذشته تسهیل تحریمها را تمدید کرد، فضای سرمایهگذاری دچار لطمه شود. به گفته پویان، معافیت تحریمها از سوی آمریکا تجدید شده و هر شش تا هشت ماه تمدید میشود و ما ناچاریم با این ابهامات سر کنیم.
توتال ۵۰.۱ درصد سهم و شرکت ملی نفت چین ۳۰ درصد سهم در پروژه پارس جنوبی دارد درحالیکه سهم پتروپارس ایران ۱۹.۹ درصد است. این گروه فرانسوی در سالهای اخیر سرمایهگذاریهای درخورتوجهی در ابوظبی، قطر و برزیل داشته است. مدیرعامل توتال رکود سهساله در بازار جهانی انرژی را فرصتی برای بستن قراردادها برای منابع ارزان و تضمین رشد قوی میبیند. پویان گفت: توتال قصد دارد برای هر پروژه جدیدی که در سراسر جهان وارد میشود، به سود بالای ۱۵ درصد دست پیدا کند و این شامل پارس جنوبی است که شرایط مورد مذاکره با دولت ایران برای پروژه مذکور به میزان درخورتوجهی بهتر از دوره پیش از تحریمها خواهد بود. سرمایهگذاران به این موضوع معترض بودند که قراردادهای ایرانی قبلی سود کمتری برای شرکتهای خارجی در نظر گرفته بود. توتال در دهه ۱۹۹۰ در فاز ۳-۲ پاریس جنوبی کار کرده بود. به گفته مدیرعامل توتال، قرارداد نفتی جدید ایران از قراردادهای قبلی متفاوت بوده و به جای محاسبه بر مبنای درصدی از هزینههای توسعه، بر مبنای تولید به اپراتور اجرت عرضه میکند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد همچنین مدت این قراردادها به جای هفت یا هشت سال، بیش از ۲۰ سال است. قرارداد نفتی ایران واقعا بهبود یافته و اگر پاداشی که متناسب است، وجود نداشته باشد، به ایران نخواهیم رفت. با توجه به اینکه تحریمهای ممنوعیت تجارت دلاری با ایران از سوی آمریکا همچنان اعمال میشود، توتال این پروژه را به یورو و از منابع خودش فاینانس خواهد کرد. گاز پارس جنوبی تنها نیاز بازار داخلی برخوردار از رشد پرشتاب ایران را تأمین خواهد کرد و صادر نخواهد شد.
توتال علاوه بر پول، میعانات نیز دریافت خواهد کرد. مدیرعامل توتال به رویترز گفت: این شرکت سرگرم بررسی یک پروژه پتروشیمی در ایران است که مستلزم فاینانس از سوی بانکهای آسیایی است؛ با اینهمه این پروژه در مراحل ابتدایی قرار دارد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم دیروز درباره موضوعی مبنی بر اینکه شریک چینی توتال برای امضای فاز ۱۱ پارس جنوبی آماده نیست، توضیح داد: اینطور نیست و فقط کار زمانی تنظیم حضور مدیران عامل طول کشیده است.
از سوی دیگر اول قرار بود قرارداد را امضا کنیم و بعد از ارگانهای مختلف تأییدیه اخذ کنیم اما این سیاست تغییر کرد و قرار است ابتدا هم ایران و هم این شرکتهای نفتی تأییدیههای لازم را از ارگانهای مختلف بگیرند. کاردر با تأکید بر اینکه بهتعویقافتادن امضای قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبی ارتباطی به موضوعات سیاسی ندارد، تصریح کرد: تیمی از شرکت توتال پنجشنبه هفته گذشته در ایران حضور داشت و مذاکرات به صورت حرفهای تا صبح انجام شد. اگر توتال علاقه نداشت برای انجام مذاکرات به ایران نمیآمد.هنوز مجوزهای کامل برای امضای این قرارداد اخذ نشده است.
علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، همچنین در امضای تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت انی ایتالیا برای انجام مطالعات توسعه میدان گازی کیش و فاز سوم دارخوین، از برگزاری مناقصه میدان نفتی آزادگان در دولت دوازدهم خبر داد و گفت: قسمت اول مناقصه برگزار شده است. ما دعوتنامهها را به شرکتهای مختلف ارسال کردیم و در حال دریافت پاسخها هستیم. برخی از شرکتها اظهار علاقه کردند و برخی دیگر هم تمایلی برای شرکت در مناقصه این میدان نفتی نداشتهاند. شرکت ملی نفت به جای اینکه همه اسناد را برای همه شرکتها بفرستد، اسناد را فقط برای شرکتهایی که در فهرست بودند، ارسال کرد و از آنها دعوت کردند اگر علاقهمند هستند، در مناقصه حضور داشته باشند. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: مناقصه بین شرکتهایی که اعلام آمادگی کردهاند، به صورت محدود برگزار میشود. ما به این شرکتها تا پایان هفته فرصت داده بودیم تا علاقه و آمادگی خود را اعلام کنند اما برخی از آنها درخواست زمان بیشتری کردند تا شرکای خود را پیدا کنند.
او همچنین درباره اظهار تمایل هندیها برای توسعه فرزاد B و اینکه این کشور توسعه فرزاد B را حق خود میداند، پاسخ داد: اگر قرار باشد ابتدای قرارداد تحمیلی صورت بگیرد، خوب نیست و در ۲۰ سال کار ما حل نمیشود.