واکنشها به گزارش ضد ایرانی بان کی مون درباره برنامه موشکی تهران
واکنشها به گزارش ضد ایرانی بان کی مون درباره برنامه موشکی تهران
شنبه 19 تیر 1395 - 17:19
بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد (عکس از خبرگزاری فرانسه)
ادعای دبیرکل سازمان ملل متحد که در آن آزمایشهای موشکی ایران را متناقض روح برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) دانسته، با واکنش منفی مقامات ایرانی مواجه شده است.
خبرگزاری فرانسه روز شنبه (19 تیر) نوشت براساس یک گزارش محرمانه که روز جمعه به دست این خبرگزاری رسیده است، بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل ضمن بیان این اظهارات، شورای امنیتِ این سازمان را مسئول واکنش به اقدامات ایران دانسته است.
در این گزارش به وضوح اعلام نشده است که آیا آزمایشهای موشکی ایران مفاد توافق هستهای میان ایران و کشورهای عضو گروه 5+1 را نقض میکنند یا خیر.
این در حالی است که وزارت خارجۀ ایران بارها اعلام کرده است، برنامۀ صلحآمیزِ موشکی ایران ناقض قطعنامههای شورای امنیتِ سازمان ملل متحد و یا برجام نیست.
ایران و کشورهای گروه 1+5 شامل امریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین و آلمان، در تاریخ 23 تیرماه سال گذشته در وینِ اتریش به توافقی بر سر برنامۀ جامع اقدام مشترک دست یافتند. پس از اجرای تعهدات دو طرف بر اساس برجام، می بایست تحریمهای ضد ایرانی در تاریخ 27 دی ماه با اجرایی شدن برجام لغو شود.
در اولین واکنش پس از افشای اولیۀ گزارش محرمانۀ بان کی مون در روز پنجشنبه، یک مقام وزارت خارجۀ ایران که نامش فاش نشد، از دبیرکل سازمان ملل متحد خواست در تهیه گزارشهای خود تسلیم فشارهای سیاسی نشود و منصف باشد.
در پی انتشار اخباری از گزارش بان کی مون، آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان نیز مدعی شده بود ایران مقررات شورای امنیت سازمان ملل را دربارۀ توقف برنامۀ موشکی و نظامی خود، نقض کرده است.
در مقابل بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجۀ ایران اعلام کرد برنامۀ موشکیِ کشور کاملاً جنبۀ دفاعی داشته، به هیچ وجه به منظور حملِ کلاهک هستهای طراحی نشده است و بنابراین ناقض قطعنامۀ 2231 شورای امنیت نبوده و هیچ ارتباطی با برجام ندارد.
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران
صالحی: توطئهای در حال ایجاد است
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در واکنش به این گزارشها، اظهارات دبیرکل سازمان ملل و صدراعظم آلمان را عجیب توصیف کرد و افزود: «توطئهای در حال ایجاد است وگرنه دلیلی ندارد که بان کی مون و مرکل داد و فریاد راه بیندازند.»
صالحی تصریح کرد: «البته بنده برای صحبت کردن در این خصوص احتیاط میکنم و نگرانم که بگویند بحث سیاسی است، اما احساس میکنم اتفاقاتی در حال روی دادن است زیرا آقای بان کی مون و خانم مرکل حرفهای عجیبی زدهاند.»
وی با اشاره به ادعای مقامات آلمان مبنی بر اینکه ایران در تلاش برای خرید تجهیزاتِ مرتبط با تسلیحات هستهای است، تأکید کرد: «اول چنین ادعاهایی مطرح کردند و بعد گفتند سازمان انرژی اتمی چنین خریدی نکرده بلکه بیشتر برای وزارت دفاع ایران بوده است. به طور منطقی وقتی یک کانال خرید در برجام تعبیه کردهایم، دیگر ضرورتی ندارد که سازمان انرژی اتمی بخواهد دستگاهی را به طورغیرمستقیم از بازار سیاه خریداری کند که هم هزینه بیشتری دارد و هم خطر آلودگی احتمالی خواهد داشت.»
صالحی همچنین گفت: «باید به آقای بان کی مون بابت سخنان دو پهلویش و به خانم مرکل اعتراض جدی شود. البته من نظر شخصیام را به عنوان یک هموطن میگویم و این موضوع ربطی به سازمان انرژی اتمی ندارد اما امیدوارم زودتر جلوی این توطئه گرفته شود.»
«ادعای سازمان ملل و مرکل سیاسی و غیرحرفهای است»
علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز در واکنش به گزارش اخیر سازمان ملل و اظهارات صدراعظم آلمان علیه ایران، گفت آزمایشهای موشکی ایران ناقض هیچ قطعنامۀ بینالمللی نیست.
وی با اشاره به اینکه «اظهارات صدراعظم آلمان و سازمان ملل متحد غیرحرفهای و سیاسی است»، افزود: «موشکهای ایران قابلیت حمل کلاهک هستهای نداشته و صرفاً برای افزایش توان دفاعی کشور بوده که امری طبیعی است.»
علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی
بروجردی تصریح کرد: «جمهوری اسلامی تاکنون حسن نیت خود را در اجرای مفاد برجام نشان داده است، ایران اجازه دارد تا هرجا که امکان دارد سلاحها و تجهیزات خود را برای دفاع از تمامیت ارضی خود در برابر تهدیدات به کار ببندد.»
وی اظهارات همزمانِ صدراعظم آلمان و دبیرکل سازمان ملل متحد را در راستای ایجاد توطئهای جدید علیه ایران دانست و گفت: «سران غربی برای مطرح کردن خود دست به دامن اظهارات سیاسی و غیرحرفهای شدهاند که البته مسئولان دستگاه دیپلماسی ایران با هوشمندی پاسخ آنها را داده و میدهند.»
استفاده از این مطلب با ذکر منبع «پرس تی وی فارسی» بلامانع است.