دیپلماسی ایرانی: در حالی نشست "حمایت بین المللی از حکومت لیبی" در پاریس برگزار شده که وزارت امور خارجه فرانسه از اتحادیه عرب برای حضور در این نشست دعوت به عمل نیاورده است. اقدامی که نشان می دهد تا چه اندازه اتحادیه عرب در مجامع بین المللی به حاشیه رانده شده و مورد کم توجهی است.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، این اقدام پاریس به خوبی نشان داد که اتحادیه عرب دیگر آن جایگاه سابق را ندارد و آن قدر ضعیف و ناتوان شده است که کسی احساس نمی کند که باید از آن برای نشستی مرتبط با مسائل عربی دعوت کند.
اقدام پاریس باعث تعجب و شگفتی اتحادیه عرب شده است. محمود عفیفی، سخنگوی دبیر کل اتحادیه عرب در این باره گفت: «تلاش برای یافتن راه حلی برای پایان دادن به بحران لیبی از راه های سیاسی و مسالمت آمیز امری لازم است و همچنان در اولویت سیاست های اتحادیه عرب قرار دارد و این مساله از مسئولیت های جدی اتحادیه عرب محسوب می شود.»
وی در ادامه افزود: «تلاشی برای آسیب زدن بیش از پیش به جامعه عربی در جریان است که می خواهد آن را در حاشیه قرار دهد و با بی اعتنایی به آن بر زخم های آن بیفزاید. عده ای نمی خواهند اتحادیه عرب نقشی فعال تر و پویاتر در پیشبرد تلاش های وفاق ملی میان تمامی طرف های لیبیایی داشته باشد و تصمیم هایی که در شهر الصخیرات در مغرب بر سر توافقات سیاسی لیبی گرفته شد، اجرایی شود.»
وی در ادامه به تایید کشورهای عربی به پیشنهاد دبیر کل اتحادیه عرب برای تعیین نماینده ای ویژه از سوی اتحادیه عرب که با تمامی طرف های لازم و مرتبط با دولت وفاق و مجلس نمایندگان که در طبرق جلسات خود را برگزار می کند، در ارتباط باشد اشاره کرد و گفت که این نماینده ویژه علاوه بر طرف های ذکر شده با تمامی طرف های منطقه ای و بین المللی مهم نیز ارتباط خواهد داشت.
این در حالی است که بسیاری از مسئولان و مقامات عربی و بین المللی احساس می کنند که اتحادیه عرب به تدریج به یک مجموعه راکد تبدیل شده که دیگر هیچ نقشی در پرونده های مهم منطقه از جمله پرونده های لیبی و سوریه و یمن و عراق ندارد و در برابر قدرت گرفتن ایران در منطقه نیز ناتوان است.
همین رویکرد نسبت به احمد ابوالغیط، دبیر کل اتحادیه عرب نیز وجود دارد و گفته می شود او نیز دیگر هیچ جایگاهی در میان طرف های درگیر منطقه ای ندارد و از حمایت سیاسی اعضای اتحادیه عرب نیز برخوردار نیست.
با این حال عفیفی می گوید که احمد ابوالغیط در خلال نشست هایش با وزرای کشورهای مختلف در نیویورک تلاش های بسیاری کرد تا تلاش ها برای حل بحران سیاسی لیبی را به پیش ببرد، او در جریان نشست های مجمع عمومی سازمان ملل دیدارهای دو جانبه ای از جمله با جان مارک ایرولت، وزیر امور خارجه فرانسه برگزار کرد و بر تلاش های اتحادیه عرب برای حمایت از انتقال دموکراتیک قدرت در لیبی و هماهنگی با سازمان ملل به ویژه با مارتین کوبلر، نماینده سازمان ملل در امور لیبی تاکید کرد.
در واکنش به عدم دعوت از اتحادیه عرب برای شرکت در نشست وزرای جامعه جهانی برای حمایت از لیبی این اتحادیه با صدور بیانیه ای اعلام کرد اتحادیه عرب به زودی کنفرانس بین المللی برای تقویت حمایت ها و هماهنگی های بین المللی برای کمک به لیبی برگزار خواهد کرد.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11