> انتخابات ریاست جمهوری فرانسه؛ نگاهی به محبوبیت جبهه ملی در شهر بوکر
گزارش تفصیلی
بوکر در جنوب فرانسه با جمعیتی نزدیک به ۱۶ هزار نفر یکی از شهرهایی است که جبهه ملی فرانسه در انتخابات شهرداری سه سال پیش در آن پیروز شده است. نرخ بیکاری در این شهر علی رغم جاذبه های توریستی ۲۰ درصد است. ساکنان این شهر که بیشتر مغربی تبار و اکوادوری هستند نیروی کار این ناحیه را در بخش کشاورزی تشکیل می دهند. شهر بوکر به عنوان نمادی از زورآزمایی جبهه ملی و به رخ کشیدن قدرت خود در انتخابات ریاست جمهوری بشمار می رود.
ژولین سانچز، شهردار بوکر پیش تر در ماه دسامبر سال ۲۰۱۶ به دلیل نامگذاری خیابانی به نام برکسیت در صدر خبرها قرار گرفته بود.
جبهه ملی در این ناحیه تلاش می کند تا با نزدیک شدن به بخشهای مختلف جامعه محبوبیت خود را افزایش دهد. شهردار شهر همچنین شمار نیروهای پلیس را زیاد کرده است و سنتهای محلی را در اولویت قرار داده است.
سیاستهای شهرداری برای اهالی خوشایند است. ولی کمتر کسی حاضر می شود در برابر دوربین از این حزب پشتیبانی کند. گرچه استثنا هم وجود دارد.
یکی از فروشندگان می گوید: «همه مشتریانم از جبهه ملی خشنود هستند، حتی آنهایی که به این حزب رای نمی دهند. می دانم که به جبهه ملی رای خواهم داد. از گفتن چنین حرفی نمی ترسم. در فرانسه نخست به مهاجران فکر می کنند. نخست باید به فرانسویها اندیشید. از این حرفم شرمنده نیستم. اگر پس از انتخابات تغییر واقعی روی ندهد، دیگر هرگز رای نخواهم داد و از سیاست سرخورده خواهم شد.»
ژولین سانچز خیلی زود به سیاست روی آورد. وی توانسته چهره جبهه ملی را در این ناحیه تغییر دهد و برای این حزب محبوبیت ایجاد کند. او یکی از اعضای شورای سیاست گذاری مارین لوپن در انتخابات ریاست جمهوری است.
او درباره گذشته خود می گوید: «از شانزده سالگی عضو این حزب هستم. نیمی از عمرم را در این حزب بوده ام. زیرا گمان می کنم برای یافتن راه حلهای مناسب باید واقعیت نگر بود. بر این باورم که امروز تنها این حزب چشمش را بر روی راه حلهای مناسب گشوده است.»
جبهه ملی تنها بیش از یک میلیون نفر عضو فعال در فیس بوک و همین میزان عضو را در توییتر دارد. این حزب بویژه تلاش می کند تا در میان جوانان و زنان مخاطبان خود را بیابد. موضوعاتی مانند امنیت، مهاجرت و کار در کانون توجه جبهه ملی قرار دارد و اهالی این شهر از آنها استقبال می کنند.
زن میانسالی که از طرفداران این حزب است می گوید: «در گذشته به پدر مارین لوپن رای دادم. سیاستهایش سختگیرانه بودند. ولی مارین نرمش دارد. از مسلمانان یا دیگران دلگیر نیستم. ولی باید جلوی همه مهاجرانی را که از راه می رسند گرفت. خودمان کار نداریم. من می گویم ایده بستن مرزها خیلی هم خوب است.»
زن میانسال دیگری که خدمتکار هتل است می گوید: «ما همه احزاب را سنجیده ایم. اکنون تنها مارین مانده و باید ببینم چه پیش می آید. ما می خواهیم بچه هایمان آینده داشته باشند. امروز ما نمی دانیم سرنوشتمان چیست چه برسد به بچه هایمان.»
با اینهمه، این روایت همه اهالی شهر نیست. دیگرانی نیز هستند که با سیاستهای جبهه ملی همساز نیستند. آنها می گویند این حزب گاه در گفته هایش به دروغ روی آورده است، خود را بر اهالی تحمیل کرده و پرونده های قضایی خود را نادیده می گیرد. آنها به دشواری می توانند به قدرت رسیدن مارین لوپن را در آینده ای نزدیک باور کنند.
استفن لینوسیه، یک فعال اجتماعی چپ می گوید: «در این ناحیه قدرت در دستان یک فرد است، سانچز عقب نشینی نمی کند. بنابراین در سطح ملی، دیدن اینکه قدرت مطلق در دستان مارین لوپن باشد، چون جمهوری پنجم چنین اختیاراتی را به یک فرد می دهد، ترسناک است.»
گروههای مبارزه با نژادپرستی و تبعیض نژادی نیز از سیاستهای جبهه ملی نگران هستند.
لور کوردوله، عضو شورای «حمایت از شهروندان محلی» می گوید: «مارین لوپن به آزادیهای فردی حمله ور خواهد شد. اینجا در بوکر، شهردار آزادی بیان و اندیشه را محترم نمی شمارد. اگر کسی احساسش را بازگو کند، همساز او نیست و شهردار خودش را قربانی می پندارد. من نه سیاستمدارم و نه یک اقتصاددان. ولی بستن مرزها خنده دار است. بیرون رفتن از اروپا را نیز بر نمی تابم. من به اروپا باور دارم.»
یورونیوز برای واکاوی بیشتر دلایل روی آوردن رای دهندگان فرانسوی به جبهه ملی با والری ایگونه، تاریخ شناس و پژوهشگر مصاحبه ای انجام داده است.
یورونیوز: «والری ایگونه، برای دو سال شما بر روی رای دهندگان جبهه ملی و شهرداریهای در دست این حزب مطالعه کرده اید و نتیجه آنرا در این کتاب با نام “سراب ملی” چاپ کرده اید. چه چیزی نظر شما را جلب کرد؟»
والری ایگونه: «نخستین چیز از دست دادن باورهای گذشته بود. کسانی بودند که به سیاستمداران کلاسیک باور داشتند و سپس از آنها بریدند. در رسانه ها هم نیز شاهد چنین چیزی بودیم. رسانه هایی هستند که علاقه شان را به سیاستمداران همیشگی از دست داده اند. سیاستمدارانی نیز بودند که به وعده های انتخاباتی شان عمل نکردند. بسیاری به مارین لوپن باور دارند زیرا می گویند پندار و کردارش یکی است. از سوی دیگر حزبی است که هرگز قدرت اجرایی را در دست نداشته است. این را بسیار می شنویم.»
*یورونیوز: «می گویید که جبهه ملی دگردیسی پیدا کرده است. آیا این دگردیسی بنیادین است یا مصنوعی و یا حتی سطحی است؟*»
والری ایگونه: «امروز این حزب خود را برای همه فرانسویها معرفی می کند. وانگهی در برنامه انتخاباتی مارین لوپن، شاهد سیاستهایی برای همه هستیم. ولی در نهایت، جبهه ملی دگرگون نشده است. ولی رای دهندگان بر این باورند که مارین لوپن از هنگام رهبریش، این حزب را دگرگون ساخته است و این حزب از گذشته خود فاصله گرفته است. برخی می گویند که نژادپرستی از این حزب برچیده شده است. هنگامیکه شاهد اسلام هراسی در هسته این حزب هستیم باید گفت ریشه اش به بیگانه ستیزی باز می گردد. آنها این را آشکارا بیان می کنند. برتر شماردن ملیت فرانسوی داشتن، همزاد بیگانه هراسی است.»