فرانسه . ایران . مسلمانان : فام

روابط میان فرانسه و مسلمانانِ جهان ؛ و فرانسه با ایران و ایرانیان

فرانسه . ایران . مسلمانان : فام

روابط میان فرانسه و مسلمانانِ جهان ؛ و فرانسه با ایران و ایرانیان

این سایت بیشتر به روابط اقتصادی و سیاسی ایران و فرانسه درسالهای 1394 ، 1395 ، 1396 و 1397هجری خورشیدی اختصاص یافته است . مسلما" مسؤولان گرامی ، مدیران آگاه ، و دانش پژوهان ارجمند توقع ندارند که ما تمام استعداد اطلاعاتی ، و تحلیل و تفسیر های خود را طی این نمایه گونه کروولوژیک بیاوریم ؛ گرچه اخباری مشروح تر و به تفصیل با مکمل هائی تحلیلی و تفسیری در سوابق دویست ساله ، و امور و مسائل موجود ، نزد ما محفوظ می باشند ؛ و در صورت ضرورت ، و نه به صورتی سوداگرانه و فروش اطلاعات خام ، به متقاضیان شایسته ی امر ارائه خواهند گردید .
Alireza Ayatollahiعلیرضا آیت اللهی با قریب به هشت سال تحصیلات عمرانی - اقتصادی - اجتماعی - فرهنگی در دوره های کارشناسی - کارشناسی ارشد - و دکتری در فرانسه ؛ پژوهشگر و استاد سابق دانشگاهها ، استاد سابق پژوهشهای بازرگانی ، و دبیرسابق پژوهشی در سازمان مدیریت ، با قریب به پنجاه سال مطالعه در باره فرانسه - ایران ؛ و روابط بین این دو کشور ؛ هم اکنون هفتاد و سه ساله ، و بازنشسته است .
پیوندها
دوشنبه, ۲۶ تیر ۱۳۹۶، ۱۰:۳۱ ق.ظ

فاینانس خرید هواپیما تأمین نشد

معاون وزیر راه و شهرسازی در گفت‌وگو با تسنیم:

فاینانس خرید هواپیما تأمین نشد

همچنان در حال مذاکره‌ایم

شناسه خبر: 1466360 سرویس: اقتصادی

 ۲۶ تیر ۱۳۹۶ - ۰۵:۳۲

 

 

رییس سازمان هواپیمایی کشوری از ادامه مذاکره با فاینانسورها برای تأمین منابع مالی خرید هواپیماها خبر داد و گفت:‌ ایرباس و ای‌تی‌آر برای تأمین قسمتی از فاینانس اعلام آمادگی کرده‌اند.

علی عابدزاده در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اظهار کرد:‌ هنوز مذاکره با فاینانس‌کننده‌ها ادامه دارد و همکاران در هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران پیگیر این موضوع هستند.

وی تصریح کرد:‌ همچنین کمپانی‌های ایرباس و ای‌تی‌آر نیز این آمادگی را دارند که تأمین قسمتی از فاینانس را به‌عهده بگیرند.

معاون وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این پرسش که "شرکت‌هایی که با آنها در حال مذاکره هستید از چه کشورهایی هستند؟"، افزود:‌ این سؤال را از هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران بپرسید.

به گزارش تسنیم، یکی از موانعی که خرید هواپیما از ایرباس، بوئینگ و ای‌تی‌آر را با مانع جدی مواجه کرده،‌ مباحث مربوط به تأمین منابع مالی است. این مسئله طی ماه‌های اخیر به چالشی اساسی برای وزیر راه و شهرسازی و برخی زیرمجموعه وزارتخانه تحت مدیریت وی تبدیل شده است، موضوعی که تاکنون دولت و وزارت راه و شهرسازی نتوانسته‌اند آن را حل کنند به‌طوری که 7 فروند هواپیمایی که تاکنون به ایران وارد شده (سه فروند ایرباس و 4 فروند ای‌تی‌آر) نقداً و از محل منابع صندوق توسعه ملی خریداری شده‌اند.

تأمین منابع مالی خرید 200 فروند هواپیما برای ایران‌ایر پاشنه آشیل قراردادها با بوئینگ،‌ ایرباس و ای‌تی‌آر به شمار می‌آید.

انتهای پیام/*

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۶/۰۴/۲۶
علیرضا آیت اللهی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی