يكشنبه, ۳۰ مهر ۱۳۹۶، ۰۸:۱۸ ق.ظ
فرانسه چگونه پیشگام مذاکرات جدید با ایران میشود؟
شنبه 29 مهر 1396 ساعت 13:39
شناسه خبر : 278264
اما همنوایی کشورهای اروپایی با ترامپ در روزهای اخیر تنها محدود به مورد فوق نبود و باید پاریس را در این امر پیشگام دانست چنانکه امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه پس از این نشست در جمع خبرنگاران با اشاره به برنامه موشکی ایران گفت: «با وجود احترام کامل به برجام، مخالف توسعه برنامه موشکی ایران هستیم و بزودی با دیگر رهبران اروپایی در این باره گفتگو خواهیم کرد».
گروه سیاستخارجی-رجانیوز: بررسی رفتار کشورهای اروپایی در قبال نقض عهد آمریکا در برجام و تلاش دولتمردان این کشورها برای افزایش فشارها بر روی ایران در زمینههای دیگر، خبر از همنوایی مجدد آنها با آمریکا میدهد.
به گزارش رجانیوز ترامپ در صحبتهای هفته گذشته خود پایبندی ایران به توافق هستهای را تائید نکرد و بعد اعلام کرد که برجام دارای نقایصی هست که از طریق کنکره باید آن را مرتفع کند. از جمله این نقایص مسئله برنامه موشکی ایران است که به گفته تیلرسون در قالب مذاکرات جداگانه باید آن را رفع کرد.
پس از آشکار شدن مسیر پیش روی آمریکا در برجام، کشورهای اروپایی با در اظهارنظرهای مختلفی چراغ سبز خود را برای تسهیل روند مذاکرات جدید اعلام کردند. آخرین نمونه این اقدامات نیز نشست سران اتحادیه اروپا بود.
در نشست روز پنجشنبه سران این اتحادیه در بروکسل، کشورهای اروپایی ابتدا بر حفظ برجام تاکید کردند. این مسئله با استقبال رسانههای دولتی در داخل ایران همراه شد.
اما نکته مهم دیگر این نشست که رسانههای بزک کننده برجام ترجیح دادند آن را نادیده بگیرند تاکید انگلستان، فرانسه و آلمان برای افزایش فشارها به ایران بود.
در همین راستا روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال با اشاره به این مسئله نوشت: «بنا بر گفته برخی دیپلماتها، چندین رهبر شامل ترزا می نخستوزیر بریتانیا، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و امانوئل ماکرون رئیسجمهور فرانسه بر اهمیت حفظ فشار بر ایران بر سر موضوعاتی از قبیل آزمایشهای موشکی بالستیک و فعالیتهای منطقهای ایران تاکید کردند. »
اما همنوایی کشورهای اروپایی با ترامپ در روزهای اخیر تنها محدود به مورد فوق نبود و باید پاریس را در این امر پیشگام دانست چنانکه امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه پس از این نشست در جمع خبرنگاران با اشاره به برنامه موشکی ایران گفت: «با وجود احترام کامل به برجام، مخالف توسعه برنامه موشکی ایران هستیم و بزودی با دیگر رهبران اروپایی در این باره گفتگو خواهیم کرد».
اما در میان مقامات فرانسوی تنها رئیس جمهور این کشور نبود که به مقابله با برنامه موشکی ایران پرداخت چرا که فلورانس پارلی نیز که به واشنگتن سفر کرده است روز گذشته خواستار اقدامات بیشتر برای مقابله با برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای تهران شد. وزیر دفاع فرانسه گفت: ما باید برای مهار فعالیتهای منطقهای و برنامه موشکی ایران هم بسیار جدی باشیم.
ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه هم بعد از دیدار با آمانو رئیس سازمان بینالملل انرژی اتمی، خبر از سفر احتمالی خود به تهران در هفتههای آینده داد و گفت: «ما به زودی فرصت خواهیم داشت ایرانیها را در این دو موضوع (موشکی و فعالیتهای منطقهای) تحت فشار قرار دهیم.»
موارد فوق به درستی نشان از عزم کشورهای اروپایی برای همراهی با آمریکا جهت افزایش فشارها بر روی ایران دارد. در این جریان، نقش پررنگتر فرانسه در حالی رخ میدهد که این کشور پس از برجام سودهای هنگفتی از روابط تجاری با ایران کسب کرد و توانست رونق مجددی به اقتصاد ببخشد. قراردادهای توتال، رنو، پژو و ایرباس تنها بخشی از این موارد بوده است. در واقع پاریس پس از آنکه « پولش را گرفته و لذتش را برده » (1) هماکنون مسیر تازهای برای مقابله با توانمندیهای ایران پیشنهاد میکند به این امید که با مذاکره مجدد، امتیازات تازهتری نصیبش شود!این رویکرد خصمانه از طرفی باید درسی برای دولتمردان ایرانی باشد تا پای قدرتمند خود را با عصای بیگانه عوض نکنند و برای بهبود وضعیت اقتصادی به خارج از کشور دل نبندند.
گفتنی است که رفتار خصمانه کشورهای اروپایی و در صدر آنها فرانسه در قبال ایران و همنوایی آنها با آمریکا پیشتر با تذکر رهبر معظم همراه شده بود و ایشان در دیدار اخیر خود در این باره خاطر نشان کرده بودند:
ثانیاً از ورود در مسائل اساسیِ ما -مثل قدرت دفاعی و مانند اینها- پرهیز کنند؛ همصدایی با آمریکا نکنند. اینکه دولتهای اروپایی بیایند همان حرفی را بزنند که او دارد میزند که ایران چرا در منطقه حضور دارد -خب تا چشمتان کور! چرا حضور نداشته باشد؟- یا [وقتی] او ایراد کند که چرا شما موشک دو هزار کیلومتری یا مثلاً فرض کنید سه هزار کیلومتری دارید، اینها هم بیایند همان حرف را بزنند، اینکه خب معنی ندارد! به شما چه ربطی دارد؟ [خود] شما چرا موشک دارید؟ شما چرا موشک اتمی دارید؟ چرا سلاح اتمی دارید؟ اینکه در قدرت دفاعی جمهوری اسلامی بخواهند دخالت بکنند و حرف بزنند، نه؛ این را هم مطلقاً از اروپاییها ما قبول نمیکنیم؛ و همآواز نشوند با آمریکا در حرف زوری که میزند و حرف غلطی که از او سر میزند؛
۹۶/۰۷/۳۰