فرانسه . ایران . مسلمانان : فام

روابط میان فرانسه و مسلمانانِ جهان ؛ و فرانسه با ایران و ایرانیان

فرانسه . ایران . مسلمانان : فام

روابط میان فرانسه و مسلمانانِ جهان ؛ و فرانسه با ایران و ایرانیان

این سایت بیشتر به روابط اقتصادی و سیاسی ایران و فرانسه درسالهای 1394 ، 1395 ، 1396 و 1397هجری خورشیدی اختصاص یافته است . مسلما" مسؤولان گرامی ، مدیران آگاه ، و دانش پژوهان ارجمند توقع ندارند که ما تمام استعداد اطلاعاتی ، و تحلیل و تفسیر های خود را طی این نمایه گونه کروولوژیک بیاوریم ؛ گرچه اخباری مشروح تر و به تفصیل با مکمل هائی تحلیلی و تفسیری در سوابق دویست ساله ، و امور و مسائل موجود ، نزد ما محفوظ می باشند ؛ و در صورت ضرورت ، و نه به صورتی سوداگرانه و فروش اطلاعات خام ، به متقاضیان شایسته ی امر ارائه خواهند گردید .
Alireza Ayatollahiعلیرضا آیت اللهی با قریب به هشت سال تحصیلات عمرانی - اقتصادی - اجتماعی - فرهنگی در دوره های کارشناسی - کارشناسی ارشد - و دکتری در فرانسه ؛ پژوهشگر و استاد سابق دانشگاهها ، استاد سابق پژوهشهای بازرگانی ، و دبیرسابق پژوهشی در سازمان مدیریت ، با قریب به پنجاه سال مطالعه در باره فرانسه - ایران ؛ و روابط بین این دو کشور ؛ هم اکنون هفتاد و سه ساله ، و بازنشسته است .
پیوندها
يكشنبه, ۲۵ مهر ۱۳۹۵، ۰۶:۳۶ ب.ظ

فرانسه و ایجاد تنفس برای «جبهه فتح الشام»

 یکشنبه 18 مهر 1395 - 14:48:57  چاپ

فرانسه و ایجاد تنفس برای «جبهه فتح الشام»

وبلاگ > تاجیک، نصرت اله - اوضاع سوریه به سوی پیچیدگی روز افزون و بیشتر پیش میرود. اگر پیش بینی شود که ممکن است سوریه نه تنها جنگ سرد دو قدرت روسیه و آمریکا را گرم بلکه آنها را تا مرز جنگ رو در رو بکشاند خیلی بیراه گفته نشده است. در سوریه در لایه اول شاهد یک جنگ نیابتی از سوی حدود 140 گروه مسلح تندرو و عموما" وارداتی که از سوی عربستان، قطر و ترکیه و حتی آمریکا و اسرائیل حمایت و پشتیبانی میشدند، بودیم و به موازات اجرای راهبرد سرزمین سوخته آمریکا در این کشور در لایه دوم نظاره‌گر این هستیم که عربستان، ترکیه و قطر خود به نیابت از آمریکا و در اجرای «راهبرد تجزیه سوریه» در حال جنگ با حامیان نظام سوریه هستند و در مرحله کنونی که توسط آمریکایی‌ها دنبال میشود و میتواند باعث رویاروئی آمریکا و روسیه شود، فرانسه پا به میدان گذاشته است. 

«نصرت‌الله تاجیک» سفیر سابق ایران در اردن در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در تشریح دلایل مخالفت روسیه با پیش‌نویس قطعنامه فرانسه تصریح کرد: پیش‌نویسی که توسط فرانسه به شورای امنیت سازمان ملل در خصوص وضع آتش‌بس در حلب ارائه شد، به نوعی طرح مشترک میان لندن و پاریس محسوب می‌شود که طراح اصلی آن فرانسه بوده است. این‌که چرا فرانسه از ماه‌های گذشته نقش فعال‌تری در پرونده سوریه ایفا کرده است، به توافق‌نامه «سایکس پیکو» بر می‌‌گردد که البته این بخشی از ماجراست. چراکه پاریس از گذشته در سوریه و لبنان نفوذ داشته و از این جهت خواستار عدم کاهش این نفوذ است. اما در تشریح این‌که چرا فرانسه در حالت فعلی در زمین بازی سوریه فعال‌تر شده است، باید به تقسیم وظایف میان اروپا و آمریکا اشاره کنیم. چراکه غربی‌ها با تندروی که در محور سیاسی و میدانی سوریه داشتند به این نتیجه رسیده‌اند که می‌بایست بخشی از کنشگری خود را به کشور دیگری «وکالت» دهند و امروز ما شاهد هستیم که فرانسه به عنوان عمل‌کننده نظریات آمریکا در سوریه تا حدود زیادی فعال‌ شده است.
وی افزود: باید دانست که طرح فرانسه و فعال‌تر شدن این کشور بیشتر در خصوص حلب است. یکی از دلایلی که فرانسوی‌ها در این خصوص فعال شده‌اند، این است که پیشروی‌های ارتش سوریه در حلب موجب شده تا متغیرهای میدانی و سیاسی در این شهر دگرگون شود. به صورتی که غربی‌ها به جبهه فتح الشام (جبهه النصره سابق) نگاه ویژه‌ای دارند و آن را یک عمل‌کننده تاثیرگذار در حلب می‌دانند. از این رو پاریس در صدد است تا برای حفظ قوای فعلی این گروه تروریستی و جلوگیری از تضعیف آن یک فضای تنفسی را برای تقویت آن از حیث نیروی انسانی و تسلیحات ایجاد کند.
واکنش‌های مسکو در خصوص این موضوع و حتی وتوی پیش‌نویس فرانسوی‌ها در شورای امنیت تا حدود زیادی درست به نظر می‌رسد. روس‌ها معتقدند که باید این فضای تنفسی برای تروریست‌ها قطع شود وگرنه احتمال ارسال سلاح و دست یافتن عناصر جبهه فتح الشام به موشک‌های دوربرد و ادوات سنگین محتمل است. به طوری که اتاق عملیات روسیه در سوریه می‌داند که این موشک‌ها و ادوات به راحتی می‌‌تواند جنگنده‌های سوریه را هدف قرار دهند و همین روند می‌تواند در مورد سرنگونی جنگنده‌های روسیه به کار گرفته شود.
این تحلیلگر مسائل منطقه با تاکید بر تغییر ماهیت پرونده سوریه عنوان کرد: در نگاه کلی باید بگوییم که پرونده سوریه از یک پرونده داخلی و منطقه‌ای به پرونده بین‌المللی و فرامنطقه‌ای تبدیل شده است که دلیل آن ورود و حضور بازیگران خارجی خواهد بود. در این بین، دو راهبرد می‌بایست مورد بررسی قرار گیرد؛ نخست این‌که در لایه اول شاهد یک جنگ نیابتی از سوی تروریست‌ها به طرفیت از عربستان، قطر و ترکیه و حتی آمریکا و اسرائیل بودیم و در لایه دوم نظاره‌گر این هستیم که ترکیه و قطر از «راهبرد بازی در زمین سوخته» که توسط آمریکایی‌ها مطرح شده است، بهره برده‌اند.
از منظری دیگر، آمریکایی‌ها پس از حمله هوایی به نیروهای ارتش سوریه در دیرالزور که پس از مدتی نسبت به عملکرد خود عذرخواهی کردند، دچار یک پارادوکس در سیاست‌های خود در قبال سوریه شدند. چراکه آنها درصدد هستند تا قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری دموکرات‌ها را وارد فاز موضع‌گیری تند در قبال پرونده سوریه نکنند. اگر چنین حالتی رخ دهد احتمال دارد معادلات به ضرر کلینتون در انتخابات ریاست جمهوری رقم بخورد. لذا اگر وضعیت کنونی را در بستر دو سال پیش بررسی می‌کردیم، احتمال داشت که آمریکایی‌ها شدت عمل بیشتری نشان دهند.
تاجیک با اشاره به افزایش تنش‌ها میان واشنگتن و مسکو در هفته‌های گذشته گفت: ورود روسیه به سوریه از سال گذشته و در امتداد آن تایید دومای این کشور برای استقرار سامانه پدافندی اس- ۳۰۰ و اس -۴۰۰ می‌تواند میدان عملیاتی سوریه را به هم بزند. در امتداد آن تضادهای میان روسیه و آ‌مریکا می‌تواند سطح تشنج را افزایش داده و روسها نمی خواهند مغایر با استراتژی امنیت ملی ۲۰۱۵ روسیه تصمیم‌های جدیدی گرفته شود. به صورتی که از قبل بین روس‌ها و آمریکائیها توافق شده بود که هیچیک نباید شروع کننده نبرد هسته‌ای در جهان باشند اما الان روسها به نظر میرسند اگر تهدید امنیت ملی و همچنین به خطر افتادن منافع حیاتی روسیه محتمل شود، به سمت مطرح شدن گزینه‌های هسته‌ای پیش خواهند رفت.
وی در پایان خاطرنشان کرد: از این منظر باید به قراردادی که در خصوص کنترل ذخایر پلوتونیوم در سال ۲۰۰۰ میان مسکو و واشنگتن منعقد شد، اشاره کنیم که پس از آن در سال ۲۰۱۰ تمدید شد و چند روز پیش نظاره‌گر این بودیم که تهدیدهایی در خصوص تعلیق این قرارداد از سمت روسیه صورت گرفت. بنابراین تمامی این مواضع می‌تواند اصطکاک میان دو کشور را افزایش دهد و شاهد تند شدن اظهارات مقام‌های آمریکا و روسیه باشیم که مشابه این سناریو را در پرونده لیبی شاهد بودیم. لذا با توجه به همکاری روس‌ها با «استفان دی‌میستورا» فرستاده سازمان ملل به سوریه و میل آنها به حل و فصل پرونده سوریه، عدم شفافیت راهبرد و نظریات آمریکا به تصویر کشیده می‌شود که درخواست و اصرار برای کناره‌گیری رئیس‌جمهوری سوریه هم یکی از این محورها خواهد بود.

منبع: ایلنا مورخ 18.7.95

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۷/۲۵
علیرضا آیت اللهی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی